Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggen som har hittats i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet är olagliga. Hör skogsförvaltaren Johan Kristoffersson i videon. Foto: Linus Nilsson/SVT

Byggde olaglig bunker i naturreservat i Luleå – polisanmäls: ”Aldrig varit med om liknande”

Publicerad

När skogsförvaltaren för Luleå kommun Johan Kristoffersson fick se det olagliga bygget i naturreservatet häpnade han.

– Det är många timmar som har lagts ned på de här byggena, säger han.

Enligt Johan Kristoffersson var det en kollega till honom som först uppmärksammade att det var någon typ av verksamhet i naturreservatet Ormberget-Hertsöfältet.

När han väl kom till platsen hade han svårt att tro sina ögon.

– Den första gropen är 1,5 meter djup och 2,3 meter bred och 3 meter lång. Snabbt räknat är det drygt 8 kubik sand som måste ha skyfflats bort så det är en himla energi de har haft, tyvärr så är den lite felriktad, säger han.

Använt yxa och såg

Som virke för stommen har byggarna fällt träd med yxa och därefter barkat stammarna.

– Vi kan se här på spånet att de inte använt sig av något motordrivet verktyg, säger Kristoffersson och pekar på en av de stammar som kapats.

Skogsförvaltaren gissar att arbetet med de två byggena måste ha tagit ett flertal timmar att genomföra.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Visst förekommer det att pojkar och flickor bygger kojor i skogen men det är sällan eller aldrig av den här digniteten.

Byggts under maj eller juni

Enligt de uppgifter som nått honom så verkar arbetet ha startat någon gång under maj månad och kanske pågått en bit in i juni månad. De senaste dagarna verkar det inte ha varit någon aktivitet.

– I alla fall vad jag kan tyda av spåren på platsen, säger han.

Misstänks för skadegörelse och eller miljörättsbrott

Den eller de som har byggt konstruktionerna är nu misstänkta för skadegörelse och eventuellt miljöbrott eftersom att bygget skett i ett naturreservat.

– Här får ingen privatperson avverka eller uppföra byggnader och den som gör det kan förvänta sig rikliga böter, säger Johan Kristoffersson.

Se honom visa upp byggena i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer