Idag inleddes bygget av Kunskapshuset i Gällivare Foto: SVT

Här inleds bygget av Kunskapshuset

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes bygget av den nya gymnasieskolan i centrala Gällivare. I byggnaden kommer också vuxenutbildningen att finnas.

Byggnaden får namnet Kunskapshuset och byggs eftersom Välkommaskolan och Lapplands lärcentra i Malmberget avvecklas på grund av stadsflytten. Byggnadens placering kommer att täcka området som idag utgör yta för parkering, MD-grillen, Stacken och det så kallade ”Spruthuset”.

P-platser under jord

Byggarbetet innebär samtidigt tillfälliga trafiklösningar i området. Nuvarande parkeringsyta planeras att ersättas med p-platser under jord och projektet inleds med schaktningsarbeten samt rivning och avveckling av fastigheterna Stacken och MD-grillen.

Under byggtiden kommer tillfälliga lösningar att råda i området när det gäller bil- och busstrafik samt parkeringsplatser. Postgatan kommer att stängas alternativt enkelriktas under perioder. Gång- och cykelvägen längs Postgatan kommer dock att hållas öppen under hela byggtiden. Tillfälliga parkeringar kommer att anläggas på Vassaratorget, Östra Kyrkallén.

Kunskapshuset ska vara klart för inflyttning hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.