Däremot är det precis som tidigare tvingande att du har ett så kallat färdigställandeskydd, det skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
En ny lag om färdigställandeskydd trädde i kraft den 1 juni. I samband med att den infördes upphävdes lag (1993:320) om byggfelsförsäkring m.m. Det innebär att de nuvarande reglerna om såväl färdigställandeskydd för småhus som byggfelsförsäkring för småhus och flerbostadshus togs bort.
Från och med 1 juni är det alltså du själv som bestämmer om du vill ha en byggfelsförsäkring eller inte. En byggfelsförsäkring täcker framför allt fel i konstruktioner och bärande delar samt installationer för el, vatten, uppvärmning och eldstäder.
Under en övergångsperiod gäller den upphävda lagen fortfarande för mål och ärenden som har påbörjats före den 1 juni 2014. Om du till exempel redan har börjat bygga, och stadsbyggnadskontoret krävt en byggfelsförsäkring för projektet i startbeskedet, gäller alltså fortfarande kravet på att en byggfelsförsäkring ska tecknas.
Har du tecknat byggfelsförsäkring eller ingått ett avtal om färdigställandeskydd före den 1 juni 2014 gäller 2–9 §§ respektive 16–21 §§ i lagen (1993:320) om byggfelsförsäkring m.m. fortfarande. Du hittar en länk till lagen till höger på den här sidan under rubriken Andra webbplatser.
Den nya lagen om färdigställandeskydd innebär att färdigställandeskydd fortfarande är obligatoriskt för vissa en- och tvåbostadshus. Ett färdigställandeskydd omfattar samma arbeten som en byggfelsförsäkring men handlar inte om fel utan ska i stället täcka kostnaderna för att slutföra arbetet, till exempel om din entreprenör går i konkurs.
Det obligatoriska skyddet kan antingen utformas som en försäkring eller som en bankgaranti. Du måste ha bevis på att du har ett färdigställandeskydd innan bygget startar.