Regionchefsläkaren Moa Bjerner säger att patienter kan få hjälp i andra regioner om väntetiden på operation blir för lång. Foto: Linus Nilsson/SVT

Canceroperationer i Norrbotten ställs in – finns inte vårdplatser

Publicerad

Region Norrbotten ställer in canceroperationer som kräver vårdplats efter ingreppet. Det finns inte tillräckligt med personal för att täcka vårdplatserna och enligt regionen gäller stoppet veckan ut.

Regionchefsläkaren Moa Bjerner säger till SVT att det handlar om ingrepp som kräver mer avancerad kirurgi och större omvårdnad efteråt. I första hand handlar det om operationerna på Sunderby sjukhus.

– Det handlar om patienter som behöver ligga kvar på sjukhus efter ingreppen, exempelvis efter en tarmcanceroperation. Andra utredningsåtgärder och behandlingar kommer att kunna genomföras, säger Bjerner.

Kan få hjälp av i andra regioner

Att operationer ställs in under sommar- och semestermånaderna är inget nytt fenomen.

– Det vill vi naturligtvis ändra på. Canceringrepp är högprioriterade ärenden och blir det för lång väntetid ser vi till att patienterna får vård i en annan region eller hos en annan aktör, säger Moa Bjerner.

Hur länge canceroperationer kommer att strykas är oklart, men enligt regionen veckan ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer