Journalisten Peter Johansson har skrivit en bok om det uppmärksammade mordet på Caroline Stenvall. Foto: SVT

Ny bok om uppmärksammat mordfall

Publicerad

Journalisten Peter Johansson på Norrbottens Kuriren har skrivit en dramadokumentär i bokform om det uppmärksammade mordet på Caroline Stenvall i Gällivare 2008. Ett av motiven till boken är att få slut på spekulationerna kring mordet.

Själva idén till boken fick Peter Johansson när han bodde granne med polismannen Ulf Brynolfsson som arbetade med mordutredningen. Polismannens hund Oskar hade en stor roll i att fallet klarades upp. Hunden hittade den bilmatta  som kom att ge utredningen det genombrott man behövde.

– Det var Oskar som hittade mattan och när Ulf Brynolfsson berättade det här för mig så föddes idén, säger Peter Johansson.

Stopp på spekulationer

Peter Johansson är i vanliga fall kriminalreporter på Norrbottens Kuriren och han bevakade också mordfallet. Ett av skälen till att skriva boken är att försöka få slut på spekulationerna kring fallet. 

– Det finns spekulationer att andra skulle ha varit inblandade i det här fallet. Och jag vill med boken berätta den rätta sanningen så långt man kan nå.

Ingen riktig klarhet

Mordet på Caroline Stenvall i september 2008 blev ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i Sverige. En man i 50-års åldern från Gällivare dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mord.

Det var i september 2008 som Carolin Stenvall mördades i Gällivare. Foto: SVT

Men vad som hände på rastplatsen på Stenbron söder om Gällivare där Caroline Stenvall och den dömde mannen råkade på varann har inte riktigt klarlagts. Och gärningsmannen har heller aldrig berättat fullt ut. Peter Johansson har dock en teori om vad som låg bakom mordet.

– Upprinnelsen till det här är skam. Caroline Stenvall kom på honom (den morddömde, reds anm) med någonting han skämdes över. Han var berusad när han kom till Stenbrons rastplats och han såg allt rasa samman. Och efter det spårade det ur. Det är min bild av det hela, säger Peter Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer