Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chauffören filmade och kommenterade hur han stressade renarna på vägen. Foto: Privat

Chaufför jagade renar med lastbil i Arjeplog – djurplågeridom slås fast

Uppdaterad
Publicerad

Chauffören filmade själv när renflocken jagades framför hans lastbil i Arjeplog. Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom för djurplågeri och hovrätten har nu kommit fram till samma domslut.

I en filmsekvens som chauffören lade ut på Facebook hösten 2019 syntes ett 20-tal renar springa framför lastbilen samtidigt som han högt konstaterade:

– Detta kommer att vara Norrlands mest vältränade renar som jag håller på att pressa dem.

Händelsen inträffade i november 2019 längs väg 95 i trakterna av Jäckvik och många som tog del av mannens video reagerade starkt.

Förnekade brott

I Luleå tingsrätt förnekade mannen brott, men medgav att det var han som kört lastbilen och filmat renarna.

Han förklarade att det hela var ett dåligt skämt, att han bara ville ta sig förbi renarna och inte utsätta något djur för lidande.

Tingsrätten dömde lastbilschauffören till villkorlig dom för djurplågeri och att han skulle betala 4 820 kronor till Semisjaur-Njarg Sameby. Domen är nu fastställd även av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.