Chefer om tidig hemgång från BB – ”bättre för omföderskor och barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Platsbrist på Sunderby sjukhus är en av orsakerna bakom beslutet om tidig hemgång för nyblivna mammor.

Platsbristen har varit ett stort och välkänt problem för hela sjukhuset. Det är huvudorsaken till att BB avdelningens vårdplatser halverades från 23 till 12. Två avdelningar slogs ihop till en och istället skulle omförderskor erbjudas plats på patienthotellet om de var redo för utskrivning efter sex timmar.

Får komma tillbaka

De ansvariga chefer för BB på Sunderby sjukhus som Nordnytt talat med försvarar den tidiga hemgången. Det handlar inte i första hand om att spara pengar istället kan det faktiskt vara bättre både för omföderskor och för barnen säger de. De tycker också att patienthotellet är ett bra alternativ för dem som inte känner sig redo för vardagen direkt efter utskrivningen.

BB i Norrbotten

– Vi tänker att patienthotellet är ett jättebra ställe att ta igen sig på. Där är det nog lugnare än inne på BB där personalen byts ut tre gånger per dygn och man hör andra patienter. Så man får mer lugn och ro och man kan själv höra av sig när man vill ha hjälp, säger Anna Jakobsson som är barnmorska och enhetschef på BB på Sunderby sjukhus.

– Man får ju komma ihåg att det finns väldigt erfarna sjuksköterskor och undersköterskor på patienthotellet. Dessutom ligger det ju i närheten och vägen går åt två håll så är det något är det bara att komma tillbaks, säger hon.

Sparar miljoner

Förändringen som bland annat innebär att omföderskor skrivs ut snabbare har varit på gång sedan 2009 men började gälla nu i december. Det var när planerna på att bygga ett nytt patienthotell som en arbetsgrupp funderade på vilka patienter som skulle passa att bo där. Friska omföderskor var då en grupp som man ansåg skulle uppfylla kriterierna.

– Det är bara friska mödrar och barn som skrivs ut efter att en läkare undersökt barnet. Vi har en rad kriterier som måste uppfyllas för att de ska få lämna avdelningen, säger Anna Jakobsson, barnmorska och enhetschef på BB.

Men färre patienter på avdelningarna sparar också pengar.

– Vi använder mindre förbrukningsmaterial och tvätt. Vi har dessutom en billigare lokalhyra eftersom lokalerna blivit mindre och så har vi omfördelat en del vikariat vilket sammantaget innebär att vi sparar omkring 2,5 miljoner per år. Och även om det inte var huvudsyftet så kändes det också bra, säger Anna Pohjanen som är länschef för obstetrik och gynekologi och som poängterar att man inte sagt upp någon personal.

– Tidigare hade vi ungefär 50 procents beläggning på våra sängar. Efter omgörningen har vi omkring 80 procent vilket är en mer rimlig siffra, Vi har en genomsnittlig vårdtid på 48 timmar då det fortfarande är många som ligger kvar i flera dygn. Men när det gäller omföderskor är det inget nytt med tidig hemgång. Det har snarare varit svårt att få dem att stanna i två tre dagar.

Vad är det som har förändrats med vården sedan nyförlösta mödrar låg flera dagar på BB?

– Man har väl fått klart för sig att det inte är nödvändigt att ligga så länge på sjukhus utan att det tvärtom kan vara farligt. Infektionsrisken är större på sjukhus än hemma så man ska inte vara på sjukhus om man inte måste, säger Anna Pohjanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Norrbotten

Mer i ämnet