Coronasituationen i Norrbotten har blivit ”relativt lugn”, enligt smittskyddsläkaren. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Coronaläget i Norrbotten ljusnar – få nya fall

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ser det relativt ljust ut för Norrbotten när det kommer till coronaläget. Men Region Norrbottens smittskydd håller ändå upp en varningsflagg. – Börjar vi slarva för mycket med att hålla avstånd kan vi få fler fall igen, säger Jonas Hansson, smittskyddsläkare.

Antalet nya fall sjunker, relativt få behöver sjukhusvård och förra veckan vårdades ett tag noll patienter på intensivvårdsavdelning för covid-19. Och enligt Region Norrbottens veckorapport för vecka 31 tillkom till exempel inga nya fall eller något enstaka i alla kommuner utom två.

Foto: Region Norrbotten

– Ute i samhället är det egentligen relativt lugnt. Det är ett begränsat antal fall i trakterna kring Kiruna och Pajala. Men i övriga kommuner nästan ingenting, så i det hela taget ganska lugnt, säger Jonas Hansson, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Så många har avlidit i covid-19 i länet. Foto: Region Norrbotten

Det har även varit enstaka nya inläggningar på sjukhus. Just nu vårdas sju personer på sjukhus för coronaviruset, tre av dem får intensivvård. De tre nya patienterna på IVA är dock ett av Region Norrbottens mörka moln på en ljus himmel.

Ett annat är att både Kiruna och Pajala fick relativt många nya fall förra veckan. 14 stycken i Kiruna och fem i Pajala. Det ska dock tilläggas att så få fall som konstaterades vecka 31 har inte konstaterats sedan vecka 21.

Vad beror detta på?

– Dels var det en rejäl topp i spridningen i framförallt Gällivare. Men efter det verkar folk ha kunnat sköta det här, hålla avstånd och hålla sig hemma om man är sjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer