Sannings-och försoningskommissionens uppsökande arbete kan inte genomföras på grund av coronapandemin.

Coronapandemin försenar sanningskommissionens arbete

Uppdaterad
Publicerad

Sannings-och försoningskommissionens uppsökande arbete har lamslagits av coronapandemin.

Därför har ordföranden Elisabet Fura bett regeringen om ett extra utredningsår av de övergrepp som genomförts mot tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Sannings-och försoningskommissionen ska bland annat utreda skallmätningar och arbetsstugor som en del av i försvenskningen i Tornedalen fram till mitten av 1950-talet, men smittspridningen av covid-19 har gjort det svårt att klara av hela uppdraget.

”Utanför vår kontroll”

Enligt kommissionens ordförande Elisabet Fura har ledamöterna i stället fått inrikta sig på arkivforskning och digitala möten.

Den uppsökande verksamheten bland de drabbade och deras anhöriga har helt enkelt inte gått att genomomföra på grund av de hårda restriktionerna för möten och offentliga sammankomster.

– Vi har blivit försenade av orsaker som är utanför vår kontroll och därför har vi ansökt hos regeringen om att få jobba ett år till med frågan. Om regeringen går med på vår ansökan ska vi vara färdiga med en slutrapport senast 16 maj 2023. Om regeringen inte gör det så måste vi radikalt omformulera vårt uppdrag, men vi är inte där ännu. säger Elisabet Fura.

En kamp mot klockan

Men det blir en kamp mot klockan.

Många av de som drabbats av exempelvis skallmätningar är gamla i dag och det gäller att kommissionen hinner träffa dem innan det är för sent.

– Det är klart att vi rent teoretiskt kan ringa dem i stället för att träffa dem fysiskt, men det passar sig inte. Det handlar inte om att göra intervjuer efter en fotbollsmatch eller något liknande, utan om människor som varit med om djupt traumatiska upplevelser som de kanske inte har berättat om för så många, säger Elisabet Fura.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.