Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronapandemin tvingar F21 att avstå storövning

Coronapandemin tvingar F21 att avstå storövning

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor i maj skulle värnpliktiga och anställda på F21 ha deltagit i övningen Aurora i södra Sverige. Men på grund av coronapandemin har övningen flyttats fram och istället genomför F21 en övning i egen regi.

-Vi har personal i Skellefteå, Tåme och i Vidsel. Vi övar momentövningar utspridda över den här ytan för att få de lednings- och logistikproblem som uppstår med avstånd. Så vi skapar det här hemma, lokalt, istället för att åka till södra Sverige, berättar Mikael Engman, chef för basenheten vid F21.

Pandemin påverkar

Samtidigt som övningen i södra Sverige ställs in på grund av coronapandemin har den också påverkat arbetet på F21 rent generellt.

-Vi har hållit våra värnpliktiga inne på förbandet och övat och vi har också skurit ned på hemresor. Allt för att uppfylla de rekommendationer som kommit.

Slutövning

Övningens syfte är att värnpliktiga ska få en värdefull slutövning så att de kan krigsplaceras och förhoppningsvis anställas av Försvarsmakten.

En av de värnpliktiga är Julia Ejdemo.

-Det har varit jättekul, både kanske det värsta och det bästa man någonsin gjort i och med att omställningen blir så stor när man går från civil till militär. Men det här är det bästa jag gjort, säger hon och hon kan tänka sig att bli yrkesmilitär.

-Jag har sökt och förhoppningsvis blir jag kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer