På ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre finns ett bekräftat fall av covid 19. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Coronasmittad på äldreboende i Piteå – avdelningen är isolerad

Uppdaterad
Publicerad

På ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre finns ett bekräftat fall av covid-19. Att en av de boende smittats upptäcktes i helgen och avdelningen är isolerad och boendet har infört besöksförbud.

Det är det första bekräftade fallet av covid-19 på ett äldreboende i Piteå.

– Vi har vidtagit åtgärder enligt vägledning från socialstyrelsen och Region Norrbottens smittskyddsläkare. Avdelningen är isolerad och anhöriga som berörs är kontaktade, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende, socialtjänsten, Piteå kommun.

Coronaviruset i Norrbotten

Beslut om besöksförbud

– Vi har fram till i lördags inte haft någon bekräftad smittspridning i vår verksamhet. Våra åtgärder bygger även fortsättningsvis på att vi kommer långt på det ”folkvett” som vår statsminister uppmanar oss alla att tillämpa. Men ett förbud rycker nu närmare eftersom vi har en allt utökad smittspridning i samhället och i riskgruppen äldre. Sannolikt kommer ett förbud redan under denna vecka, säger Fredrik Sjömark socialchef i Piteå kommun.

Socialtjänsten arbetar just nu för digitala lösningar för både läkarronder och för kommunikation med anhöriga för att säkerställa att ett eventuellt förbud ska bli så hållbart som möjligt över tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet