Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronasmittan försenar samhällsomvandlingarna Foto: SVT

Coronasmittan försenar samhällsomvandling i Kiruna och Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare kommer att försenas på grund av att utländska byggjobbare inte kan komma till byggena i Malmfälten. Orsaken är de stängda gränserna.

Det är Kirunabostäders pågående byggen i Kirunas nya centrum och bygget av kunskapshuset i Gällivare centrum som försenas när byggjobbarna som bor utomlands inte kan komma till byggena i Malmfälten.

– Det kan bli förseningar på en eller två månader av första bostadskvarteret i Kirunas nya centrum, säger Stefan Sydberg (M) ordförande i Kirunabostäder.

– Planen var att slutbesikta Kunskapshuset i maj men i realiteten så jobbar vi en vecka i sänder nu, så vi får väl se, säger Lennart Johansson samhällsbyggnadschef i Gällivare.

Det är de stängda landsgränserna på grund av coronapandemin i världen som stoppar de utländska byggjobbarna att komma till byggena i Malmfälten.

Förutom bostadskvarteret i Kiruna och Kunskapshuset i Gällivare försenas även bygget av brandstationen och badhuset i Kiruna, i Gällivare försenas även friidrottshallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet