Hör forskaren Inga Herrmann vid LTU berätta hur avlopp till sommarstugan kan göras mer ekonomiskt och miljövänligt. Foto: Hasse Holberg, TT/SVT

Coronasommaren kan göra avloppet i stugan till en miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre avloppsanläggningar i sommarstugor har brister och släpper ut föroreningar vilket leder till övergödning. Vissa avlopp är inte ens längre lagliga på grund av skärpta miljökrav. Och den här sommaren väntas allt fler vistas i sina sommarstugor på grund av corona, vilket kan öka trycket på de små avloppen.

Fler hemestrar i sina sommarstugor denna speciella sommar vilket kan slita på de mindre och lite enklare avloppsanläggningarna.

– Det kan vara en bra idé att låta avloppsanläggningen i sommarstugan bli årets prioriterade renoveringsobjekt, säger Inga Herrmann vid Luleå tekniska universitet, som forskar på just de små avloppen.

I klippet hör du hur du kan göra ditt avlopp i sommarstugan mer ekonomiskt och miljövänligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet