Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Covid-19-vaccinationen har kommit igång på allvar – smittskyddsläkaren uppmanar äldre och personer i riskgrupper att vaccinera sig. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittskyddsläkaren: ”Kan ha 10 000 norrbottningar med covid”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19-vaccinationen har i dag kommit igång på allvar inför vintern – samtidigt som antalet fall i Norrbotten skjuter i höjden.

– Jag tror vi kan ha 10 000 norrbottningar med covid-19. Det är jättemycket, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Av de förkylda som provtas inom sjukvården och äldreomsorgen i Norrbotten har 40 procent covid-19.

Det i sin tur innebär att belastningen på vården är hög och antalet patienter som är inlagda på sjukhus är i nivå med antalet som var inlagda i december 2022. De flesta ligger dock inne på grund av andra orsaker, men med en covid-19-infektion.

Coronaviruset i Norrbotten

Folkhälsomyndigheten har de senaste veckorna sett en tydlig uppgång av smitta i samhället samt av antalet patienter som är i behov av både sjukhusvård och intensivvård. Man ser även en ökning i antalet avlidna.

Vaccin ska ge bra skydd

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmanar äldre och de som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig inför den stundande influensasäsongen.

– Personer som i våras tog en vaccindos har haft en betydligt mindre risk att hamna på sjukhus, ungefär 50 procent. Även vid influensa har vi sett ett 60-70 procents skydd mot att bli svårt sjuk hos riskpatienter och äldre, säger han.

Folkhälsomyndigheten och regionerna rekommenderar att vaccination mot covid-19 och influensan sker samtidigt för de grupper som berörs.

I klippet ovan hör du smittskyddsläkaren Anders Nystedt berätta om situationen i Norrbotten.

VACCINATION mot covid -19 – vad gäller?

Den senaste informationen angående vaccinering av covid-19 hittar du på 1177s hemsida.

Där hittar du bland annat information om du tillhör en riskgrupp, hur lång tid det ska gå innan du får ta nästa spruta och vad som gäller om du är gravid.

Tips inför vaccination-tiden:

  • Kom i rätt tid. Helst inte före utsatt tid eftersom det då lätt blir köer.
  • Kom i kläder som är lätta att ta av. Ha gärna en t-shirt så går det lättare att ge sprutan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet