Minst andel personer har avlidit på IVA i Piteå och Jönköping. Hur kommer det sig? Hör narkosläkaren Ulf Karlsson förklara vad han tror är orsaken. Foto: SVT

Så blev Piteå bäst i Sverige på att intensivvårda covid-patienter

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges bästa intensivvårdsavdelningar finns i Piteå. Tillsammans med Region Jönköping toppar Norrbotten listan andelen som överlevt intensivvården, enligt statistik från Svenska Intensivvårdsregistret som Piteå-Tidningen var först att berätta om.

Tidigt under pandemin beslutade covid-iva i Piteå om en tydlig strategi om hur bland annat patienter skulle tas emot och sövas, och det tillsammans med en kontinuitet hos personalen ses som receptet till den stora andelen överlevare. 

Det tros också ha bidragit till att personalen i Piteå, och de som hjälp till från andra sjukhus, orkat jobba kvar

Coronaviruset i Norrbotten

– I Sverige och världen har 20-30 procent av de som jobbade inom intensivvården för ett år sedan slutat. I Piteå är det ingen personal som har avslutat sitt jobb eller är sjukskriven, säger Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid covid-iva i Piteå.

Ingen lättnad i sikte

Just nu vårdas 12 personer vid covid-iva i Norrbotten och två utomläns och kurvan har inte vänt neråt igen.

– Vi ser ingen lättnad närmaste tiden, vi ser snarare att det kommer att öka vilket förstås är skrämmande. De som kommer till oss nu är människor som är i 50-60 årsåldern. Det är ett klientel som ännu inte är vaccinerade, säger Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid covid-iva i Piteå.

Varje vecka hålls ett möte mellan landets alla intensivvårdsavdelningar. Statistiken visar hur många som har skrivits in och ut på iva för att se hur många som har avlidit. Foto: Intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet