Anders Nystedt, smittskydsläkare i Norrbotten, meddelar att det inträffat dödsfall i länet den senaste veckan. Foto: EPA / TT

Covidspridningen i Norrbotten – så ser det ut

Publicerad

Den senaste veckorapporten kring smittspridningen i Norrbotten har kommit. Totalt 60 positiva PCR-test har lämnats och för första gången på länge har folk dött i sviterna av sjukdomen.

– Det har tyvärr inträffat dödsfall i länet under den senaste dryga veckan, skriver smittskyddsläkare Anders Nystedt i rapporten.

Den 20 september meddelar Region Norrbotten att ytterligare 13 personer har bekräftats ha sjukdomen covid-19 (fredag till söndag), vilket innebär att totalt 27 327 har konstaterats vara smittade i Norrbotten.

I dag vårdas 3 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav en person på C-IVA.

”Fortsätt leva restriktivt”

Totalt har 270 personer avlidit sedan coronautbrottets början.

– Tyvärr har det inträffat dödsfall under den senaste dryga veckan, men dessa är ännu inte rapporterade i den officiella sammanräkningen, säger Anders Nystedt och fortsätter:

Nystedt säger att det nu under hösten finns risk för ökade antal covid-19-fall vilket kan medföra vårdbehov och även dödsfall.

– Framför allt bland de som ännu inte hunnit, eller valt att inte, vaccinera sig. Det är viktigt att icke immuna personer fortsätter att leva restriktivt och försöker undvika att bli smittade.

Här är fallen upptäckta

Anmälda fall per kommun vecka 37:

  • Arjeplog 1
  • Boden 2
  • Haparanda 2
  • Kiruna 1
  • Luleå 12
  • Pajala 8
  • Piteå 19
  • Älvsbyn 2
  • Överkalix 4
  • Övertorneå 1

Tabellerna kommer uppdateras när data är färdigt validerade och enligt regionen blir det preliminärt tisdag den 21 september. I nuläget saknas det alltså statistik från Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk och Kalix.

Så många har vaccinerats

Under vecka 37 testades 3 867 personer (896 färre test än föregående vecka) i Norrbotten för pågående covid-19-infektion via PCR. 60 av dessa (1,6 procent) testades positivt för covid-19.

Till och med vecka 36 har 184 496 personer fått en dos vaccin mot covid-19 och 162 874 personer har fått två doser. (Källa: Folkhälsomyndigheten).

Läs hela rapporten här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet