Anders Nystedt säger att man kan koppla utbrotten till åtminstone tre religiösa sammankomster i Pajala. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Covidutbrott i Tornedalen – religiösa möten ses som orsak

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen och tisdagen kunde region Norrbotten konstatera 79 nya fall av covid-19, där Tornedalen är överrepresenterad i statistiken.

– Vi kan koppla utbrotten till åtminstone tre religiösa sammankomster i Pajala den senaste tiden men sannolikt handlar det om fler, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Enligt honom har utbrottet i Pajala kommun börjat för några veckor sedan men har nu spridit sig till hela Tornedalen.

– Tyvärr tror jag bara vi är i början av utbrottet. Vi kommer att se många nya fall i tornedalskommunerna de närmaste dagarna. Det finns en tydlig vaccinovilja på vissa platser i området, säger Anders Nystedt.

Coronaviruset i Norrbotten

Smittskyddet i kontakt med tornedalskommunerna

– Det är inga utbrott på industrierna, det är de religiösa mötena och gudtjänsterna som är orsaken. Men vi är inte än i det läge att vi måste ställa in gudstjänsterna, säger Anders Nystedt.

Däremot anser han att församlingarna behöver ta ett steg tillbaka och tänka igenom situationen och göra sitt för att hålla koll på smittspridningen.

– Är du det minsta snuvig måste du stanna hemma. Covid är inte över än, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet