Smittskyddsläkaren Anders Nystedt säger att det är för tidigt att svara på om det rör sig om den brittiska varianten på SCA i Munksund. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Covidutbrott på SCA i Munksund – tio procent av personalen drabbade

Uppdaterad
Publicerad

SCA har fått ett covidutbrott på sågverket i Munksund. Ett helt skiftlag har drabbats hårt och just nu är nästan tio procent av personalstyrkan sjuka eller väntar på svar.

I skrivande stund är det nio anställda på fabrikens sågverk som är sjukskrivna på grund av covid-19. Ytterligare tre väntar på provsvar och nästan alla tillhör samma skiftlag.

– Sedan helgen har vi i princip testat samtliga medarbetare och ett nytt sjukdomsfall har konstaterats sedan dess, säger Björn Lyngfelt, kommunikationschef på SCA.

Coronaviruset i Norrbotten

Nästan en av tio drabbade

Totalt jobbar det 125 personer i fabriken och i kontorsdelen, det innebär att cirka tio procent av personalstyrkan som är direkt påverkade.

– Vi har vidtagit flera åtgärder för att få bukt på spridningen. Bland annat sköts all kommunikation via telefon och radio nu. Ingen träffas ansikte mot ansikte mer än utomhus, säger Lyngman och meddelar att även omklädningsrummen används i skift:

– Vi hoppas att åtgärderna ska vara tillräckliga så att vi får ett stopp på det här nu.

Oklart om det är den brittiska varianten

I grannlänet har Skellefteå haft ett stort covidutbrott av den brittiska varianten. Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att det är för tidigt att svara på om det handlar om den.

– Det finns inga direkta tankar på den associationen. Men det tar en vecka att få svar på den analysen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet