I mitten av januari kommer norrbottningar kunna vaccinera sig. I videon ovan hör du mer om vilka grupper som vården planerar att vaccinera först. Foto: TT

Norrbottningar kan vaccinera sig mot covid-19 i mitten av januari

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten ska börja vaccinera länsinvånare mot covid-19 redan i mitten av januari nästa år.

– Kanske kan vi snart börja öppna upp samhället – utan tråkiga restriktioner, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Region Norrbotten har upphandlat fyra olika vacciner mot covid-19 och de ska börja användas efter trettondagshelgen 2021.

Enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt finns det också förslag på en prioriteringsordning, alltså vilka grupper som ska vaccineras först.

Coronaviruset i Norrbotten

I videon ovan berättar Nystedt vilka grupper i samhället som kommer att prioriteras.

50 procent osäkra kring nytt vaccin

Men det är inte säkert att alla kommer att låta vaccinera sig. Enligt en opinionsundersökning var 50 procent av de som svarade positiva, 25 procent var negativa och 25 procent svarade vet ej.

– Jag tror inte att man behöver vara så oroliga över eventuella biverkningar. Vaccinen har testats ordentligt och och allt talar för att det är betydligt farligare att få sjukdomen än att få vaccinet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Men risken finns?

– Så är det med all medicin. Det finns en risk att ta en alvedon, det är inte en ofarlig sak det heller. Men en covidinfektion, det är farliga saker, även om de allra flesta klarar det utan problem och frisknar till.

Smittskyddsläkaren ber alla visa solidaritet

Han uppmanar därför norrbottningarna att visa solidaritet med de äldre.

– Är man vaccinerad är risken för att man ska sprida smittan mycket mindre i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet