Två cyklister i passerade en låst bom till militärens skjutfält där artilleriregementet övade skarpskjutning med granatkastare. Foto: Nyhetsgrafiken

Cyklister i skottlinjen på skjutfält

Publicerad

Ett livsfarligt tillbud inträffade i helgen på Försvarsmaktens skjutfält i Boden. Två cyklister passerade en låst bom till området där artilleriregementet övade skarpskjutning med granatkastare.

Händelsen inträffade på lördagen vid 13-tiden. Artilleriregementet övade skarpskjutning med åtta centimeters granatkastare och pjäserna var grupperade på södra Bodsjöberget i Vändträsk utanför Boden när cyklisterna hamnade i skottlinjen.

– Några granater hade precis slagit ner och vi förberedde en ny skjutning då soldaten såg cyklisterna i målterrängen. Jag beordrade omedelbart eld upphör och tog bilen för att leta reda på cyklisterna. Inte förrän vi ledsagat dem ut ur området återupptog vi övningen, säger kapten Anders Jarblad, ansvarig för helgens övning.

Stor risk

Anders Jarblad poängterar att det av flera skäl är livsfarligt att vistas kring militärens skjutfält:

– Försvarsmakten ser ytterst allvarligt på sådana här händelser då vi alltid värnar om allmänhetens säkerhet kring våra skjutfält. Det är inte livsfarligt enbart när skjutningar pågår. All övningsverksamhet, med fordon och annat kan innebära stor fara för allmänheten. Det är därför vi spärrar av våra övningsområden, och jag vädjar till allmänheten att respektera våra avspärrningar så att det inte händer en allvarlig olycka, säger han.

Cyklisterna är polisanmälda

De två cyklisterna är nu polisanmälda.

– Förutom att det är rent livsfarligt begår man också en brottslig handling, och vi polisanmäler alla överträdelser. För en tid sedan blev en person som passerat avspärrningar på ett annat av Försvarsmaktens skjutfält dömd att betala 11 000 kr i böter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.