Foto: Johan Fjällström/LiLAB

Bro avstängd med omedelbar verkan – vajrar kan brista

Publicerad

Dainakbron i Arjeplog är i så dåligt skick att Trafikverket valt att stänga den med omedelbar verkan.

Bron stängs av efter den senaste besiktningen från Trafikverket som visade att den inte är säker att färdas över. Flertalet vajrar är i så dåligt skick att de kan brista. Det har varit känt en längre tid att hängbron är i dåligt skick.

– Vi har valt att sätta säkerheten i första hand. Våra brospecialister beskriver en skadeutveckling och vi vill inte riskera något. Därför har vi valt att stänga den, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket nord.

Ny bro ska byggas

Den nuvarande bron öppnade för trafik 1940 och har med tiden förstärks på olika sätt, men nu är det dags att bygga en ny bro. På sin hemsida skriver Trafikverket att brobygget beräknas starta 2020/2021. Under tiden kommer trafiken ledas om via Laisvall. Det kommer innebära att boende får en vägförlängning på tre mil.

– Det vi gör nu är att försöka förbättra omledningsvägarna. Vi jobbar för att korta processen och har sökt tillstånd att tidigarelägga byggprojektet, säger Helena Eriksson.

Hon berättar att man inte kommit så långt i bygget av den nya bron, men en ny bro är finansierad.

– Vi håller på att söka tillstånd, så en byggstart är inte i närtid. Vi jobbar för att se om vi kan korta byggprocessen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer