Arbetsmiljön på psykiatrin på Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus kritiserar av Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket kräver bättre arbetsmiljö på psykiatrin i Luleå och Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kräver att arbetsmiljön på psykiatrin på Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus blir betydligt bättre. I en planerad tillsyn kom det fram en rad olika problem som stor personalbrist, gammal utrustning och risk för ohälsa.

Det var i slutet av förra året som Arbetsmiljöverket besökte psykiatrin på Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus. Tillsynen är en del av myndighetens nationella och syftet är att kontrollera hur kommunerna arbetar med arbetsmiljön.

Får inte tag i bemanningssköterskor

Vid inspektionen på Sunderby sjukhus kom det bland annat fram att vårdpersonalen riskerar att drabbas av ohälsa på grund av arbetsbelastningen.

Sjuksköterskebristen är så pass hög att man till och med har svårt att bemanna med ”bemanningssköterskor”. Detta gör att ordinarie personal tvingas täcka upp och arbeta övertid.

– Det är allmänt sett ett svårt personalläge i hela regionen och det är vår mest prioriterade punkt på psykiatrin just nu, säger Krister Berglund, chef för division psykiatrin på Region Norrbotten.

Ibland är det så pass ont om personal att även enhetschefen arbetar i det direkta vårdarbetet.

Risk att utveckla ohälsa

Gällivare sjukhus får likadan kritik då Arbetsmiljöverket bedömde att personalen riskerade att utveckla ohälsa till följd av en alltför stor arbetsbelastning.

– Vi har jobbat med en arbetsmiljökartläggning bland medarbetarna där vi ganska nyligen har fått ett resultat. Åtgärderna måste vi identifiera tillsammans, som handlar om alltifrån hur vi lägger arbetstid till belastningen, säger Krister Berglund.

”Ser vart vi har bristerna”

På psykiatrin i Gällivare saknades det även hjälpmedel i form av glidlakan och glidmattor. Runt hälften av avdelningens patientsängar är även gamla och tunga vilket medför påfrestningar för knän, axlar och rygg.

Arbetsmiljöverket kräver bland annat att sjukhusen ska vidta åtgärder för att förebygga ohälsa hos personalen genom att antingen tillföra resurser så de är anpassade till kraven och arbetsmängden, eller minska kraven och arbetsmängden.

– Ågärderna är inte identifierade till 100 procent men vi ser vart vi har bristerna. Det kommer ske förändringar i verksamheten, säger Krister Berglund, chef för division psykiatrin på Region Norrbotten.

Senast den 15 december vill Arbetsmiljöverket ha svar på hur kraven ska uppfyllas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.