Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LKAB har betalat drygt 3,8 miljarder i ersättning för gruvstadspark 1 och 2 till Kiruna kommun för stadsomvandlingen. Men politikerna har dålig koll på vad pengarna har gått till. Hör Gunnar Selberg (C) och Mats Taaveniku (S) i klippet. Foto: SVT

Kiruna har fått 3,8 miljarder av LKAB – men vet inte hur pengarna har fördelats

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har betalat drygt 3,8 miljarder i ersättning för gruvstadspark 1 och 2 till Kiruna kommun för stadsomvandlingen. Men nu visar det sig att politikerna har dålig koll på vad pengarna har gått till och nu vill man veta om det finns någonting ofinansierat.

Kiruna kommun har fått 3,8 miljarder som fördelats till Kirunabostäder, Tekniska verken och det som går under kommunstyrelsen. Men hur fördelningen ser ut eller vad som har ersatts vet man inte.

Har byggt för pengarna

Nu har kommunalrådet Gunnar Selberg (C) gett stadsbyggnadschefen Stig Torneus uppgiften att komma med en sammanställning och uppföljning om vad som är ersatt – och vad som återstår att ersätta.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Problemet är att man har inte fullständig kontroll på om vi kan ersätta allting vi hade. I och med att man inte tog nyckel mot nyckel, stolpe mot stolpe, meter mot meter utan man tog en påse pengar som man nu har byggt för, säger Selberg.

Inte ens tjänstemännen?

– Nej, inte tjänstemännen heller och det är den siffran jag nu har gett dem i uppdrag att ta fram. Hur mycket hade vi och vad har vi kunnat ersätta, om det saknas någonting.

Nya kommunalrådet har inte koll

Det blivande kommunalrådet Mats Taaveniku (S) berättar att han har fått information om pengarna men kan inte specificera beloppen.

– Det här måste jag kolla upp, jag vet inte exakt de siffrorna just nu. Jag måste kolla upp i detalj hur mycket Kiruna kommun, KBAB och Tekniska verken har fått totalt, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet