Dåliga föreskrifter vid gruvbränder

Uppdaterad
Publicerad

Då och då inträffar gruvbränder i gruvorna i Malmfälten. Men de regler som finns för brandmännen är inte anpassade till underjordsbränder och kan till och med hindra rökdykare från att göra sitt jobb.

Att vara rökdykare kan vara en av Sveriges farligaste jobb. Därför är föreskrifterna omfattande, men de är inte anpassade för bränder underjord. Nu önskar Brandingenjören Jon Moln Teike i Kiruna att man ser över arbetsmiljöverkets bestämmelser angående rökdykning.

Om det brinner i en gruva sprids röken snabbt i tunnlar och orter. Det speciella med gruvbränder är att det ofta är långa sträckor till brandhärden. Det kan vara så långt som ett par kilometer. Enligt föreskrifterna ska rökdykare alltid bära med sig vattenslangar, vilket inte alltid är lätt att uppfylla. Dessutom finns det andra risker vid gruvbränder, risker som föreskrifterna inte tar hänsyn till.

– Som rökdykare i en underjordsgruva kan du behöva hjälpmedel som IR-kamera eller till och med radar, säger Jon Moln Teike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer