Dålig snö i alperna – alpinstjärnor vallfärdar till Kåbdalis

Uppdaterad
Publicerad

Snön i Alperna håller inte måttet för de alpina åkarna. Då väljer skidåkarna att vallfärda till lilla Kåbdalis i Norrbotten – intresset är så stort att man tvingats tacka nej till ett av de största affischnamnen.

Det har jobbats dygnet runt i Kåbdalis de senaste veckorna för att kunna bjuda åkarna på tidig kanonsnö. I måndags startade liftarna och de första landslagen har börjat rulla in till skidanläggningen i det lilla samhället, som ligger ungefär sex mil söder om Jokkmokk och som har ett 50-tal invånare.

Tvingades tacka nej till stjärnan

Hela 18 landslag är bokade, plus en lång rad nationella och internationella lag på klubbnivå. Redan nu är hela anläggningen fullbokad, och det stora intresset har gjort att man tvingas tacka nej till att ta emot ett av de absolut största alpina affischnamnen, Mikaela Shiffrin från USA.

– Vi kan nog vara den första alpina skidanläggning som sagt nej till Shiffrin, säger Johan Gunnarstedt, vd och ägare av Kåbdalis skidanläggningar.

 Anledningen till det stora intresset är att snön i Alperna inte håller måttet, därför vänder sig åkarna till skidanläggningen i Norrbotten.

– Det är för mycket och för mjuk snö i alperna så de bokar av och vill komma hit istället.

OS-åkare på plats

En av de som valt att byta ut alperna mot Kåbdalis är Storbrittaniens största alpina stjärna, Dave Ryding. 2017 blev Ryding den andra britten någonsin att ta sig upp på en pallplacering i en världscuptävling i alpin skidsport. Han har även tävlat i tre OS, fyra VM och vunnit Europacupen i alpin skidsport.

– Den här tiden på året föredrar jag att komma bort från alperna och glaciärer och åka på lägre höjder i Skandinavien. Det är alltid bättre här, säger Dave Ryding.

Hur är det att vara i en så liten stad i Sverige?

– Bra! Jag kommer själv från en liten stad i Storbritannien och gillar inte storstäder. Här är det lugnt och skönt och så sover jag bra, säger han med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.