Här förbereder Krister Sjölander och hans kollegor raketen SPIDER-2. Foto: Kristine Dannenberg

Dåligt väder ställde in raketuppskjutning

Publicerad

På rymdbasen Esrange utanför Kiruna hade man hoppats på att kunna skjuta upp raketen SPIDER-2 i helgen. Men nu skjuts planerna upp till måndag kväll då vädret inte var tillräckligt bra.

För att forskarprojektet ska fungera måste himlen vara klar och full av norrsken då raketen skjuts upp. Anledningen är SPIDER-2 ska hjälpare forskare vid KTH att mäta egenskaper hos de laddade partiklar som ger upphov till norrsken.

Viktigt med bra och klart väder

Från raketen kommer man att skjuta ut tolv friflygande instrument som sparar ner mätdata och en kvart efter uppskjutningen landar instrumenten på backen med fallskärm.

– Både vindarna och vädret i nedslagsområdet är inte tillräckligt bra. Vi har inte tillräckligt bra vindar för att tekniskt skjuta raketen och i och med att vi måste hämta in små friflygande instrument behöver vi även stabilt väder i nedslagsområdet så inte snön driver över flygkropparna, säger Krister Sjölander på Swedish Space Corporation, SSC, som leder projektet.

Planen just nu är att skjuta upp raketen kring klockan 20.00 på måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet