Dans ska hjälpa personer med Parkinsons sjukdom. Foto: Simon Eliasson/Pressbild Region Norrbotten

Dans ska hjälpa personer med Parkinsons sjukdom

Publicerad

För en person med Parkinsons sjukdom kan dans ge bättre balans, ökad steglängd och muskelstyrka. Det menar Region Norrbotten – som tror att det kan leda till färre fallolyckor.

En pilotgrupp bestående av norrbottningar med Parkinsons sjukdom träffas varje vecka för att dansa till levande musik. Tanken är att det ska leda till färre fallolyckor.

Lola Eriksson fick Parkinsons sjukdom för tio år sedan och hon är en av de som dansar och hon är en av de som märker skillnad.

– Jag har fått bättre balans, säger Lola Eriksson.

Dansen som gruppen ägnar sig åt är speciellt anpassad för personer med Parkinson, för att de ska hitta ett eget uttryck i rörelsen, träna balans, koordination och minska stelhet i musklerna. Tack vare att en ackompanjatör spelar live kan musiken också anpassas för att följa gruppens rytm.

Pilotprojektet ska utvärderas

Gruppen har avslutning i maj månad och då ska Region Norrbotten utvärdera om dansgruppen ska fortsätta.

– Det här är en pilotgrupp för att testa om metoden kan vara lika verkningsfull här som på andra ställen, säger Hanna Harila, strateg vid kulturenheten på Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Vi vill ta fram en arbetsmodell kring dans med Parkinson i Norrbotten och utforska om dans kan vara ett komplement i arbetet med att höja välbefinnandet och livskvalitén för personer med Parkinsons sjukdom i Norrbotten.

Parkinson i Norrbotten

I Norrbotten bor ungefär 400 personer som har Parkinsons sjukdom.

Parkinson är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av rörelseproblem, stelhet och skakningar.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.