Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förskolebarnen dansa loss. Svea, 5 år: ”Kul att vara häst”. Foto: Adam Berlin/SVT

Så ska skärmtiden minska i förskolan – Norrbotten pionjärer

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan i Piteå dansar och ler – i höst kommer nämligen personal att högskoleutbildas i danspedagogik.

– Norrbotten blir först i landet med danscertifierade förskolor, säger kommunalrådet Kata Nilsson (S).

Bakgrunden till satsningen är WHO:s nya riktlinjerna att barn under två år inte bör utsättas för någon skärmtid över huvud taget. Barn mellan två och fem år bör spendera max en timme framför skärmen. Regeringen gav i höstas Skolverket i uppdrag att minska skärmtiden.

Bättre danskompetens

Som ett led i detta har nu stiftelsen Institutet Dans i skolan och Piteå kommun tagit initiativet till satsningen som ska stärka danskompetensen i förskolorna.

Utbildningen motsvarar 7,5 högskolepoäng och studeras under två terminer på Musikhögskolan i Piteå – startskottet avfyras i september.

Mer rörelse

– Intresset ökar! Forskare, pedagoger och föräldrar lyfter fram dansen som konstform, men också hur viktigt det är för barn att röra på sig och fördjupa sin fantasi och inlevelse, säger Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet.

Se barnen och lärarna dansa loss

Utbildningen genomförs av LTU och finansieras av Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Institutet Dans i skolan.

– De första kommunerna blir Piteå och Luleå och därefter erbjuds samtliga kommuner i regionen utbildningen, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Under morgonen samlades barn och förskolelärare på Musikhögskolan för att visa vilken självklar plats de tycker att dansen har – se det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.