Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Naturvårdsverkets Nils Hallberg varför elcykel inte gäller för allemansrätten. Foto: SVT

Därför får du inte elcykla i naturen utan tillåtelse

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för elcyklar har exploderat de senaste tre åren. Men enligt Naturvårdsverket inkluderas inte fordonet i allemansrätten – och det innebär att markägaren måste godkänna turer längs stigar och terräng.

Det har blivit populärt att köpa elcykel men vill du ta en tur ute i naturen krävs det lite framförhållning.

Enligt Naturvårdsverket är allemansrätten ”helt icke-motoriserad” och oavsett om det är privat, kommunal eller statlig mark så måste du använda din egen muskelkraft för att få fart på cykeln.

– Eftersom elcyklar är bestyckade med någon form av elmotor räknar vi dem som motoriserade. Därför ingår inte körning i terräng i allemansrätten vilket gör att man behöver ha markägarens lov, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Meningarna går dock isär. Transportstyrelsen menar att elcyklar per definition är samma sak som en vanlig cykel. I alla fall så länge den har en motor på max effekt 250 watt och driver upp till max 25 km/h.

De ska kontaktas för fjälltur

Men enligt Naturvårdsverket behövs alltså ett godkännande från den som äger marken. När det gäller statlig mark, som exempelvis i fjällen, måste elcyklisten kontakta statens fastighetsverk och skogsbolagen om du är ute till skogs.

Detta gäller även leder och stigar på kommunal mark.

I klippet förklarar Nils Hallberg varför du måste använda dina egna hästkrafter i naturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.