Det föds fler fjällrävar i Norrbotten. Foto: Peder Sjöqvist/SVT

Därför föds det fler fjällrävar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har gjort klart sommarens inventering av fjällräv i länet. Resultatet visar på en positiv trend. – Antalet kullar som föds i länet fortsätter att öka, säger Mary Agrér, projektledare för Interreg-projektet Felles Fjellrev Nord.

Under inventeringen av fjällrävar i Norrbottens län i sommar har det hittats 13 stycken fjällrävskullar.

­- Det låter som att det inte är så många men det är ett mycket bra resultat med tanke på tidigare år, säger Mary Agrér i en kommentar på länsstyrelsens webbsida.

I resten av den svenska fjällkedjan är det hittat hittills 34 kullar och i Norge 54 kullar. Det ger en total på 101 kullar, vilket kan jämföras med förra årets resultat på 71 kullar.

– Att det har fötts fler kullar i år beror mycket på en ökad tillgång på smågnagarna i södra fjällkedjan men också på de insatser som görs inom de två Interreg-projekten Felles Fjellrev Nord och Felles Fjellrev Syd, säger Mary Agrér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.