Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Mellas förklaring till varför fiskeutbildningen hittills har ratats av ungdomar i Kiruna, och vad som behövs för att öka intresset. Foto: Hans Sternlund/SVT

Därför väljer ungdomar i Kiruna bort fiskeutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Friluftsliv och fiske kan mycket väl vara ett av de allra största fritidsintressena bland ungdomar i Norrbotten. Frågan är – varför utbildar sig inte fler till fiskeguider?

Dan Mella har verkat i fisketurismbranschen i många år och har själv fiskat sedan barnsben.

Han anser att norrbottningarna är hemmablinda för förutsättningarna att kunna ta betalt för fiskeupplevelserna i länet.

– Vi sitter på en oerhörd potential med alla sjöar och älvar, men vi har inte utvecklat sportfisketurismen över huvud taget, säger han.

Vill se fler lokala förmågor

För fyra år sedan tog han initiativet till fiskeguideutbildningen vid Malmfältens folkhögskola, och efter en trög start med en pandemi som kom emellan har utbildningen tagit fart.

– Det är en internationell utbildning och så ska det vara. Men vi hade önskat att det var fler lokala förmågor som brinner för sportfiske, natur och miljö, säger han.

I klippet ger han sin förklaring till varför utbildningen hittills har ratats av Kirunaborna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.