Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det dåvarande kommunalrådet i Piteå, Helena Stenberg (S), menar att experterna har fel i att köpet av Lindbäcks fabrik i Öjebyn var olagligt. Hör henne utveckla resonemanget i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Dåvarande kommunalrådet om Piteås köp av Lindbäcks fabrik: ”Jag är trygg i beslutet”

Publicerad

Det dåvarande kommunalrådet i Piteå, Helena Stenberg (S), menar att experterna har fel i att köpet av Lindbäcks Byggs fabrik i Öjebyn var olagligt. Stenberg svarar på kritiken med att fastighetsköpet var en bra affär för kommunen.

År 2020 köpte Piteå kommun genom Piteå näringslivsfastigheter byggbolagets fabrik i Öjebyn. Experter inom kommunallagen som SVT Norrbotten pratat med menar att köpet var olagligt på flera punkter.

Vid tiden för fastighetsköpet var Helena Stenberg (S) kommunalråd och ordförande i Piteå Näringslivsfastigheter. Hon blev även styrelseordförande för det nya bolaget som bildades för transaktionen.

– Jag menar att vi gick igenom alla för- och nackdelar och gjorde bedömningen att affären kunde genomföras, säger Helena Stenberg.

”Ser det inte som ett direkt stöd”

Bakgrunden till köpet av fastigheten var att Lindbäcks Bygg var i behov av pengar och kommunen köpte då fastigheten för att sedan hyra tillbaka den direkt till företaget. Experterna som SVT har pratat med ser affären som ett direkt stöd till Lindbäcks Bygg.

En kommun får inte ge direkt stöd till ett företag även om det är för att rädda arbetstillfällen för kommunen. De möjligheterna togs bort på 90-talet och är nu statens uppgift.

– Jag ser det inte som ett direkt stöd, säger Helena Stenberg.

”Affärsmässigt riktig affär för båda parter”

Lindbäcks Byggs vd Mikael Brandt tillträdde tjänsten i maj och var inte med när affären gjordes men menar att den var bra för båda parter. Brandt menar att 2020 var en svår tid för bolaget och att affären var bra för kommunen för att den kunde rädda arbetstillfällen.

– Jag tror att det var en affärsmässigt riktig affär för båda parter. Jag har inte anledning i att fördjupa mig i den juridiska problematiken, säger Mikael Brandt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.