Länsstyrelsen i Norrbotten deltar i arbetet med att rädda fjällräven. Foto: Länsstyrelsen

De arbetar för att rädda fjällräven

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräven är en hotad djurart – och nu pågår ett stort projekt mellan nordiska länder för att rädda fjällräven.

I slutet av 1800-talet var det gott om fjällräv i hela svenska fjällkedjan.

I dag är fjällräven rödlistad och klassad som starkt hotad. Det innebär att den löper extrem stor risk att dö ut i vilt tillstånd inom en mycket nära framtid.

De ska rädda fjällräven

Men nu pågår ett samarbete med Finland och Norge för att rädda fjällräven.

– Vi arbetar med att stärka fjällrävens population. Vad vi bland annat gör här i Norrbotten är att vi utfodrar fjällrävarna med hundfoder. Vi utför även rödrävsjakt, säger Mary Agrer, projektledare för Felles Fjellrev Nord på Länstyrelsen i Norrbotten.

Rödräven är nämligen nästan är dubbelt så stor som fjällräven och enkelt kan ta över lyor. De äter även samma mat som fjällräven – och vissa år finns det väldigt dålig tillgång på lämmel och sork som fjällräven främst äter.

Inventering av stammen

Under sommaren har även en inventering av stammen utförts av Stockholms universitet. Resultatet från inventeringen håller nu på att sammanställas och kommer göra det lättare att följa stammens utveckling i framtiden.

Projektet finansieras genom EU-pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.