Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kandidaterna: ”Jag är inlyssnande och empatisk” Foto: SVT

De kan bli ett nytt kommunalrådspar: ”Ingenting är klart förrän det är klart”

Uppdaterad
Publicerad

Allting tyder nu på att det blir ett nytt kommunalrådspar som ska styra Luleå fram till valet – socialdemokraternas Kent Ögren och Emma Engelmark.
– Men ingenting är klart förrän det är klart, säger Kent Ögren.

På måndag kväll var det officiell utfrågning av de fem kommunalrådskandidaterna i Luleå och Kent Ögren har tagit täten när det gäller den maktkampen om ordförandeskapet i kommunstyrelsen.

”Satsa mer på tillväxt”

Han har nominerats av sexton s-föreningar och sex medlemmar. Konkurrenten Lenita Ericson har nominerats av tio s-föreningar och en medlem. Kent Ögren har alltså majoritet redan nu – om medlemmarna röstar som deras föreningar har nominerat.

– Men jag vill inte spekulera om det. Det är ni i media som säger att jag har majoritet, men ingenting är klart förrän det är klart. Man kan både förlora stöd och vinna stöd fram till repskapet den 9 december, säger Kent Ögrten som hellre pratar om vad han ser som viktiga frågor.

– Vi måste redo ut politiken och satsa mer på tillväxt-och välfärdsfrågor. Vi måste bli fler luleåbor, säger han.

”Bra på att fatta beslut”

Lenita Ericson ställer alltså bara upp som ordförande – inte som vice ordförande.

– Jag vill se lite förändringar i vårt parti och vårt förhållningssätt till medborgarna. Det handlar om vikten av att vara lyhörda och öppna och att vi verkligen bygger och förbättrar förtroendet med medborgarna, säger hon.

De andra tre politikerna kandiderar som vice ordförande, men om Kent Ögren blir vald så blir även Emma Engelmark (S) vald eftersom partiet tillämpar ”varannan damernas”.

– Jag är bra på att fatta beslut. Jag är bra på att leda viktiga frågor i rätt riktning, men det finns alltid saker att förbättra. Självklart är jag redo, annars hade jag inte kandiderat, säger hon.

”Inlyssnande och empatisk”

LO-Norrbottens ordförande Krister Johansson menar att Kommunals grupper också behöver få inflytande i politiken.

– Jag är inlyssnande och empatisk och upplevs som en person som kan förklara saker på ett pedagogiskt sätt. Jag tror att vi behöver det som parti, säger han.

Fredrik Hansson är den femte kommunalrådskandidaten.

– Jag brinner för de sociala frågorna, det är det viktigaste för mig. Nu behöver vi också stabilitet och lugn och ro i den kommunala verksamheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer