Ajmal Khan har flytt från Afghanistan och kom till Kemi i Finland under gårdagen. Direkt åkte han tillbaka till Luleå. Foto: SVT

Flyktingar dödshotade i Finland – flydde till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ajmal Khan flydde från Afghanistan. På lördagen kom han till Kemi i Finland men direkt åkte han tillbaka till Luleå – efter att ha blivit hotad till livet. – De sa att de ska döda oss, säger Khan till SVT Nyheter.

Flera hundra flyktingar anlände under lördagen till busstationen i Haparanda. Men ett tjugotal vände om. Anledningen var att de kände ett obehag och var för rädda för att stanna kvar på platsen, enligt uppgifter till SVT Norrbotten. Detta efter att hundratals personer demonstrerat i Torneå mot invandring.

Bildade mur vid gränsen

Demonstranterna bildade en mänsklig mur vid gränsen mellan Sverige och Finland. ”Det räcker nu. Stäng gränserna”, var budskapet hos de invandringsfientliga demonstranterna.

#flykt

På svenska sidan gränsen samlades ett trettiotal motdemonstranter för flyktingmottagande.

”Ovälkomna”

Ett tjugotal av de flyktingar som i går tog sig över den finska gränsen valde sedan att återvända till den svenska sidan.

– De kände sig helt enkelt ovälkomna, säger Pernilla Thorell, volontär i ett nätverk som hjälper flyktingar i Norrbotten.

Reste till Luleå

De tjugotalet flyktingar som flydde Haparanda/Torneå tog sig i stället till Luleå med buss eller taxi, enligt Pernilla Thorell. 

– Just nu befinner de sig i Luleå och undrar var de ska ta vägen.

Lämnade Kemi

Under söndagen valde ännu fler flyktingar att lämna Finland och åka tillbaka till Luleå med buss. Flyktingarna hade rest från finska Kemi efter att de blivit hotade. En man berättade hur han och flera andra blev knuffad upprepade gånger. Ajmal Khan från Afghanistan var en av dem som tyckte att stämningen var obehaglig och ville lämna Kemi direkt.

”Ska döda oss”

– De attackerade oss och sa ”fuck you, fuck your religion, fuck your mother”. Jag är ledsen att jag är flykting men... sen frågade de vad vi gjorde här och att de ska döda oss, säger han.

Vad tänkte du när du blev bemött av det här?

– Ja, vad ska jag säga? Hur tror du att man känner efter att man har lämnat sitt hem och sin släkt och familj i ett land och måste fly till ett annat och så händer det här, säger Ajmal Khan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet