– Feedbacken från våra kunder har varit jättefin. De hoppas att fler butiker gör likadant, säger butikschefen David Wanstål. Foto: Privat

Affär låter riskgrupper handla innan öppning

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags testade en matvarubutik i Övertorneå att hålla öppet en timme extra innan den normala öppningstiden. Anledningen var att man ville låta människor i riskgrupper handla i fred.

– Vi gjorde ett initialt test idag för att se behovet och det blev ganska många som besökte oss i förmiddags, säger David Wanstål, butikschef på Ica Supermarket i Övertorneå.

Runt femton besökare på en timme

Runt om i landet rapporteras det om butiker som väljer att hålla öppet en viss tid för människor som är extra utsatta av coronaviruset. I Övertorneå bestämde man sig för att anamma trenden, och fick mellan tio till femton besökare.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är bara bra att det inte dök upp jättemånga, så att de kan hålla avstånd till varandra, säger David Wanstål.

Testar fler dagar

Han berättar att många blev väldigt glada av butikens initiativ. I nuläget är planen att hålla öppet en dag till den här veckan och sedan två dagar nästa vecka. Därefter är det oklart hur öppettiderna kommer att se ut.

– Det beror på hur utvecklingen blir. Vi följer rekommendationer från regeringen och vi vill inte lova något vi inte kan hålla, säger David Wanstål, butikschef på Ica Supermarket i Övertorneå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet