En skara intresserade hade samlats vid Gula paviljongen för att höra på forskare från universitetet. Foto: SVT

De marscherar mot faktaresistens

Uppdaterad
Publicerad

Luleå var en av 500 platser i världen där det manifesterades mot faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter idag.

Vid Gula paviljongen i Luleå hade en skara samlats för att lyssna på forskare från Luleå tekniska universitet.

– Jag tycker det är viktigt att stå upp för vetenskapen, den ska vara fristående från politiska vindar och den ska vara öppet tillgänglig, säger Elisabeth Häggquist, doktorand i nationalekonomi vid LTU och en av talarna.

– Idag, genom framför allt sociala medier, är vi mer utsatta för faktaresistens och alternativa fakta än tidigare. Framför allt det senaste halvåret har det här blivit mer och mer av ett problem med det som hänt i USA, säger Per Weihed, professor i malmgeologi vid LTU.

Var kritisk

March for science är en manifestation för forskningen och mot just faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter.

– Man ska vara kritisk till det som publiceras och framför allt det som publiceras på sociala medier, säger Per Weihed.

Elisabeth Hägglund önskar att forskarna bättre skulle nå ut med den kunskap som finns:

– Vi måste jobba mer på att nå ut med den fakta som väldigt många forskare idag är överens om. Till exempel när det gäller klimatforskningen är det väldigt många forskare säger en sak och några få är emot, säger Elisabeth Häggquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer