Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när Nils van der Poel, 25, och hans vän Lars Skantz , 54, startade rekordförsöket i Vittangi i Norrbotten. Foto: Jerry Olofsson

De ska cykla genom Sverige på under 82 timmar – resan började i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel, 25, och hans vän Lars Skantz , 54, ska tillsammans cykla genom Sverige – från norr till söder – på en tid under 82 timmar.

Klockan 08.00 på onsdagen gav de sig iväg från Vittangi i Norrbotten för att försöka gå under rekordet i att cykla genom Sverige på snabbast tid. Målet är att nå Smygehuk i Skåne på mindre än 82 timmar, en sträcka på 205 mil.

Förra året gjorde de två samma resa, men i makligare tempo. De nådde den svenska sydspetsen på sju dagar. Det var då tanken föddes att försöka slå rekordet.

– Kanske är man lite tokig i huvudet. Tanken föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk. Vi frågade oss hur fort man kan köra, berättar Lars Skantz.

Ingen riktig sömn

Nils van der Poel och Lars Skantz kommer hela vägen att följas av en husbil som har mat, reservdelar och reservcyklar. Det är också i husbilen de tänker sova.

– Vi räknar med att sova 30 minuter per dygn. Man får inte gå ner i djupsömn, säger Lars Skantz.

Men andra saker kan hända under loppets gång; olyckor, cykelhaveri eller att kroppen tar stryk. En hel del kan bero på vädret.

– Kroppen, särskilt fötterna, kan svullna upp och man blir skakis. Det kan vara sådana grejer som gör att man tvingas bryta, säger Lars Skantz.

Samlar in pengar

Nils van der Poel utsågs tidigare till årets mottagare av Victoriapriset och tillsammans beslutade sig därför de två cyklisterna att de skulle använda sin cykelutmaning för att försöka samla in pengar till Victoriafonden. Redan finns en digital sparbössa öppnad.

Målet är att försökas samla in över 205 000 kronor, tusen kronor för varje mil de cyklar genom landet. Det är pengar som ska gå till barn med funktionsvariationer.

De två cyklisterna väntas anlända till målet i Smygehuk den 3 juli omkring 17.00.

Den tänkta rutten

Start i Vittangi, därefter 11 mil norrut till Karesuando på gränsen till Finland. Sedan vänder de tillbaka via Vittangi till Moskosel, vidare till Östersund, Karlskoga och Smygehuk.

Distans: 205 mil och 14 000 höjdmeter. Längden motsvarar Richard Larséns lopp. I augusti förra året cyklade göteborgaren Richard Larsén över hela Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, en sträcka på 205 mil, på 82 timmar och 15 minuter.

Start den 30 juni 08.00

Beräknad målgång 3 juli omkring klockan 17.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.