Manifestation för dans i skolan Foto: SVT/ Armi Rousu

Manifestation för dans i skolan

Publicerad

Alla barn borde få ha dans på skolschemat. Det tycker danslärarstudenter i Piteå. Under hösten har de undervisat ett 60-tal lågstadieelever i Piteå och vi var med när de bjöd på en manifestation för dans i skolan.

Josefine Juto är inne på sitt andra av totalt fem år på danslärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Hon beskriver en fantastisk höst där hon och andra studenter varit ute i tre lågstadieskolor i Piteå och undervisat barnen i dans. Målet är att alla barn ska få en möjlighet att ha dans som ämne i skolan.

– Det är jätteviktigt av flera olika aspekter, dels att alla barn får njuta av dans i skolan, men dansen kan också vara ett verktyg för att lära sig andra läroämnen, säger Josefine Juto.

Hon säger att barnen inte bara är lätta att inspirera, utan att de också inspirerar pedagogerna.

Dans i regnet

Som avslutning för de här barnens dansprojekt hade pedagogerna och barnen skapat en föreställning som man valt att kalla för ”Dans i skolan manifestation”. I vanliga fall förknippar man kanske ordet manifestation med slagord och banderoller, men det barnen här bjöd på var härlig dans under fem olika uppträdanden där man gestaltade såväl virvelstormar, cykel(o)tur som tågtur och även barnen visade att en dans i regnet går galant bara man har ett paraply.

Glädjen hos de deltagande barnen gick inte att ta miste på och bland annat Elsa Hansen, 6 år som går på Norrmalmskolan säger att hon vill fortsätta med dans för det är så roligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.