På speeddejt med forskare

Uppdaterad
Publicerad

Forskarfredag anordades idag i 370 städer i Europa och en av dem Luleå som ordnade speeddejting för högstadieungdomar.

På Teknikens hus i Luleå speed-dejtade idag högstadieungdomar med forskare som berättade om sin forskning. Detta som en del av den Forskarfredag som anordnades i 370 städer i Europa, varav Luleå var en.

– Vi vill visa männsikan bakom forskningen. Forskning kan kännas ganska avlägser och speciellt för högstsadieungdomar. Men här visar vi att det finns vanliga människor bakom, vanliga människor med ovanligt coola jobb, säger projektledaren Linda Ökvist Johansson på Teknikens hus.

Fick eld att dansa

En av de forskare som deltog var Kentaro Umeki som forskar om biobränslen. Genom en demonstration där han fick eldslågor att dansa till musik lockade han elverna att ställa frågor.

– ”Varför” är den vanligaste frågan, varför elden rör sig. Det är roligt att de ställer just den frågan, för ”varför” är grunden till all forskning, säger Kentaro Umeki.

Högstadieeleven Pontus Sundqvist från Residensskolan fastande för Kentaruo Umekis demonstration:

– Det var kul hur elden foppade upp till musiken, säger Pontus Sundqvist.

”Forskare vore kul”

Skulle du kunna tänka dig att jobba som forskare?

– Det hade väl varit ganska roligt, om jag hade fått forska om något som var intressant, säger Pontus Sundqvist.

Men det var bara tre av Norrbottens skolor som var intresserade av att delta i arrangemanget idag:

– Det får vi ta på oss, vi får gå ut och informera bättre nästa år. jag upplever också att just högstadieskolorna har svårt att pressa in ett sånt här arrangemang i sitt schema, säger  projektledaren Linda Ökvist Johansson på Teknikens hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.