Extremloppets vinnare Simon Dicks och Holly Saunders Foto: Privat

De vann extremloppet Ice Ultra i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

De blev Simon Dicks och Holly Saunders som tog hem vinsten i herr och damklassen. Och att ta sig igenom det 23 mil långa loppet är ingen lek.

– Det handlar inte om bara kondition utan om att träna hårt och länge för att få till en kropp som håller ihop för ett sådant här extremlopp, säger Roger Rimpi som är lokal tävlingsarrangör när SVT Norrbotten når honom på telefon.

Han berättar att årets vinnare på herrsidan Simon Dicks från England har sprungit på den näst snabbaste tiden sedan loppet kördes första gången för sju år sedan.

– Det var en löpare för tre år sedan som hade en ännu snabbare tid.

Totalt startade 40 löpare i årets lopp på 23 mil i fyra etapper och av dem var det fem som inte lyckades genomföra loppet utan fick bryta.

– Det handlar ju om att gå igång varje morgon trots att temperaturen då legat på omkring 30 minusgrader.

Samtidigt påpekar han att vädret i år varit med tävlingsgänget.

– Det har ju blivit varmare under dagen och marken har hållit så att löparna sluppit sjunka igenom och få blöta skor och fötter vilket kunde ha gett förfrysningsskador. Något som hänt under tidigare års lopp. Det har också varit mindre vind på fjällen till fördel för löparna. Hellre löpning i 30 minusgrader än kraftig vind uppe på fjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.