Marjan Ghanbari är lärare på Sunderbyskolan i Luleå och hjälper eleverna med origamin. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Luleåbarn viker tusen tranor till minne av ungt Hiroshima-offer

Publicerad

Klass tre på Sunderbyskolan jobbar hårt med att vika papperstranor. När de får ihop sina 1 000 tranor ska de skickas till Japan.

När läraren Marjan Ghanbari var liten fick hon höra historien om den japanska flickan Sadako Sasaki som dog i leukemi efter bombningen av Hiroshima, och som under sin tid på sjukhuset började vika tusen papperstranor.

– Enligt legenden får den som viker 1 000 papperstranor sin önskan uppfylld och Sadako tänkte önska att få bli frisk och fortsätta leva, säger Marjan Ghanbari.

Skickas till japansk fredspark

Men 11-åriga Sadako hann dö innan hon fått färdigt alla sina tranor. Sedan den dagen viker människor över hela världen tranor till hennes minne, och nu också årskurs 3 på Sunderbyskolan i Luleå.

När klassen har fått ihop 1 000 tranor skickas tranorna till Japan där de ska hänga i en fredspark tillsammans med tusentals andra som skickats dit från hela världen.

I klippet ovan får du träffa klass tre på Sunderbyskolan när de viker tranor i den japanska tekniken origami.

Elvira Oscarsen i klass 3 på Sunderbyskolan kan historien om 11-åriga Sadako som rinnande vatten. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.