Debatt om ”dödens väg” vid vägkanten

Uppdaterad
Publicerad

Vid E10:ans vägkant hölls i dag en debatt om den kritiserade vägen. Det var IF Metall som anordnat debatten mellan oppositionen och alliansen.

Det var inte direkt enkelt för en vanlig medborgare att ta sig till IF Metalls anordnade debatt i dag. Mitt emellan Kiruna och Gällivare skulle representanter från oppositionen och alliansen diskutera den olycksdrabbade E10an. Ett strategiskt val av plats, enligt arrangörerna själva.

– Vi vet att ska man ta sig hit måste man på något sätt åka på E10:an. Och det här är ett sätt att visa vägens dåliga skick, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall.

Debatt om miljonerna

Debatten kom mest att handla om de 250 miljonerna som regeringen ger Trafikverket utöver det som beslutats sedan tidigare.

Både oppositionen och IF Metall säger att pengarna inte räcker. Men alliansen menar att det är ett bra steg framåt.

– Det här är ett bra första steg. Sträckan Avvakko – Lappesuando var inte med i Trafikverkets förslag från början och nu har vi skjutit till 250 miljoner extra. Det är ett bra första steg. Men vägen måste stärkas under den kommande perioden, säger Johan Johansson (M), riksdagsledamot i näringsutskottet.

Namnunderskrifter

Oppositionen menar att man måste tänka längre och skapa en arbetsplan för E10:an.

– Man måste ta fram en arbetsplan för att se vilka åtgärder som behöver vidtas. Hur kan man indela utbyggnaden i etapper och hur kan man få fram pengar så man klarar varje etapp? säger Leif Petterson (S), riksdagsledamot i trafikutskottet.

IF Metall hade samlat in runt 6 000 namnunderskrifter – som kräver en upprustning av vägen. Namnunderskrifterna hade fackförbundet planerat att lämna över till infrastrukturministern efter debatten. Men eftersom att hon inte ville medverka ska de istället resa ner till Stockholm och räcka över listorna.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.