Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsparkcyklarna har gjort entré i Kiruna och det råder delade meningar om detta bland medborgarna. Hör resonemangen i videon. Foto: Hans Sternlund/SVT

Delade meningar om elsparkcyklarna i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Uthyrning av elsparkcyklar i Kiruna har fått en flygande start. Under de två första veckorna har 500 uthyrningar om dagen noterats.

Men Kirunaborna är splittrade i frågan om elsparkcyklarna.

På diskussionsforum i sociala medier och bland folk SVT träffar på stan råder olika meningar om elsparkcyklarna. Det tycks vara en generationsfråga.

Ingrid Sarri är en direkt motståndare.

– Jag tycker inte att de behövs. Ungdomarna kan promenera och de bara lämnar dem överallt.

Alexia Selberg och Izabella Stenberg tycker däremot att det är på tiden att de har kommit till Kiruna.

– Om man till exempel ska åka till stallet är det lättare, säger Izabella Stenberg.

100 elsparkcyklar i Kiruna

Det är ett företag i en annan bransch som har gått in som franchisetagare till ett isländsk sparkcykelföretag. Ett hundra elsparkcyklar finns nu utspridda över hela centrala Kiruna.

Via en app på mobiltelefonen kan man se var närmaste cykel finns. Sedan är det bara att scanna en QR-kod, köra dit man ska och lämna cykeln där.

Oklart var cyklarna får parkeras

Men den 1 september kommer en ny lag som säger att elsparkscyklar ska ställas i cykelställ eller särkilt anvisade parkeringsplatser. Kommunerna har dock möjlighet att bevilja avsteg från lagen.

Pär Sjölander, chef och delägare i elsparksuthyrarna, ska diskutera saken med ansvariga vid Kiruna kommun under hösten. Först därefter kommer det att klarna hur det kommer att se ut i Kiruna.

Ni hör honom samt både motståndare och förespråkare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.