Delade meningar om tiggeriutredning

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner ska inte erbjuda sovplatser till hemlösa EU-migranter och privatpersoner uppmanas att inte ge pengar direkt dem. Det är en del av förslagen i den utredning som regeringens tiggerisamordnare idag presenterade.

Under måndagen presenterade regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson sin utredning omutsatta EU-medborgare till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér vid en pressträff i Rosenbad.

Tillbakagång till slumsamhälle

Han avråder kommunerna från att erbjuda EU-migranterna särskilda boplatser då han menar att det är en tillbakagång till det gamla slumsamhället. Och den som bosätter sig på annans mark ska avvisas – av polis.

Han uppmanar också folk att inte skänka pengar i tiggarnas muggar för att det inte löser några problem.

”Ingen ska frysa ihjäl”

Luleå kommun har i dagsläget inget härbärge, men är det kallt ute ska hemlösa EU-migranter erbjudas tak över huvudet menar Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke.

– Vi vill inte att någon ska ligga och frysa ihjäl i Luleå, säger hon.

Delade meningar

I stället för pengar i tiggarnas muggar vill utredaren se satsningar på organisationer som kan förbättra livet för de utsatta EU-migranterna i deras hemländer. Något som fick lulebon Elaine Forsell att tänka till.

– Det låter klokt, jag brukar ge dem pengar men jag får väl fundera hur jag ska göra framöver, säger hon.

– Det är ingen vacker syn, det är det ju inte men jag tror inte att de mår bra heller av att sitta där. Jag kan inte låta bli att ge pengar när jag går förbi, men det är klart – man kan ju ge på flera sätt, säger Sven Sandström.

Även kommunalrådet Yvonne Stålnacke ger pengar.

– Jag gör det, men det är upp till var en att avgöra, säger hon.

Vill avskaffa tiggeri

Tiggeri-utredningen menar att målet är tiggeriet ska avskaffas i Sverige men det är en lång väg kvar dit tror Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke.

– Just nu ser det inte möjligt ut. Men gör man riktigt starka insatser, mot exempelvis Rumänien, och ger människor andra förutsättningar så måste ju målet vara att avskaffa fattigdom och tiggeri. Men det är långt dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.