Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betyder så mycket för bygden och för klubben”, säger Hans Rönnlund, Morjärvs Motosällskap, om att SM-rallyt flyttas till byn. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Glädje i byn när SM-rallyt flyttas till Morjärv: ”Betyder så mycket för bygden”

Uppdaterad
Publicerad

Det är plusgrader som ligger bakom beslutet att flytta SM-veckans motortävlingar från Piteå till Morjärv utanför Överkalix. Ett besked som väcker glädje i byn.

–  Det betyder så mycket för bygden och klubben, säger Hans Rönnlund, Morjärvs Motorsällskap.

Arrangören Piteå motorsällskap har jobbat hårt sedan i februari för att bygga upp banorna inför SM-veckan. Tre kategorier ska köras – rally, rallycross och crosskart – men det enträgna arbetet stjälps av moder jord.

Plusgrader i Piteå sätter stopp och gör det omöjligt att genomföra tävlingarna som nu flyttas norrut till Morjärv.

–  Vi hade en blida för några veckor sedan som tog hårt på banan. Vi tog beslut att flytta tävlingarna och efter många turer så hittade vi Morjärv som tog emot oss med öppna armar, säger Per-Åke Nilsson, koordinator på SM-veckan.

”Jätteroligt att de vände sig till oss”

I Morjärv är tongångarna positiva.

– Det är jätteroligt att en sådan stor klubb väder sig till oss i Morjärv. Det betyder så mycket för bygden och för klubben, säger Hans Rönnlund, Morjärvs Motosällskap.

Så förändras racen

Det blev andra förutsättningar när man nu kommer att tävla ute på isen i Morjärv istället för i skogen och på motorstadion i Piteå. Nu kommer man köra en sprintsträcka på tid i samtliga klasser och på samma bana.

– Det är tråkigt men jättebra att vi kan genomföra tävlingarna, säger Per-Åke Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.