Flera polispatruller är på plats i Luleå. Foto: SVT

Nu hävs avspärrningarna i Luleå centrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål upptäcktes i centrala Luleå på måndagsförmiddagen. Avspärrningarna hävdes cirka en timme senare och polisen kunde konstatera att det rörde sig om en väckarklocka.

Polisen påbörjade avspärrningarna vid tolvtiden på måndagen och det var flera polispatruller på plats.  Stora delar av Smedjegatan samt Skeppsbrogatan spärrades av, Strand Galleria utrymdes helt och hållet och åtminstone en lokalbuss tömdes på passagerare.

– Jag kan bekräfta att det finns ett misstänkt föremål och att vi har gjort en större avspärrning, sade polisens kommunikatör Maria Jakobsson, strax efter larmet.

Ett handgranat-liknande föremål

Enligt uppgifter till SVT Norrbotten handlar det om att någon sett ett handgranat-liknande föremål vid en av galleriorna. Men efter en dialog med bombskyddet i Stockholm konstaterades att föremålet var ofarligt och avspärrningarna kunde hävas.

Enligt polisen ska var det misstänkta föremålet en väckarklocka.

– Faran är över, säger Maria Jakobsson.

Polisen fortsätter nu med utredningsarbetet kring händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.