Visa alla (4)

Demonstration mot tvångsutvisningar

Idag anordnades en demonstration för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. 100 personer deltog.

– Det är viktigt att visa att vi inte backar. Tvångsutvisningarna får inte fortsätta, säger Maiara Alves Dias.

Hon är en av arrangörerna bakom initiativet och hon känner även flera av dem som riskerar att utvisas till Afghanistan.

Maiara Alves Dias är en av arrangörerna. Foto: Ulrika Vallgårda

– Det är viktigt för mig eftersom det handlar om personer som står mig nära. Jag har sett hur svårt de har det och hur dåligt de mår över detta. Och jag bryr mig om deras välmående, säger hon.

Sittstrejkar varje vecka

Sedan en månad tillbaka har det hållits en timmeslång sittstrejk utomhus i Luleå varje fredag. Strejken går ut på att visa att man inte stöttar regeringen och Migrationsverket och vill stoppa tvångsdeportationen till Afghanistan.

– Det har gått väldigt bra, det har bara kommit mer och mer folk för varje gång. Förra veckan var det 96 personer men då var det bra väder, säger Maiara Alves Dias.

Demonstration

Idag anordnades även en demonstration på fredagseftermiddagen. Tåget gick från gymnasiebyn i Luleå och samlingen skedde vid Gula Paviljongen.

Maiara Alves Dias vid fanbärarna som gick främst i tåget. Foto: Ulrika Vallgårda

– Vi gör det för att synas och höras och trycka på politikerna. Om vi syns och hörs så kommer det att ge press på de kommunala politikerna som sedan kommer ge press på regeringen, säger Maiara Alves Dias.

En tyst minut hölls för alla dödsoffer i Afghanistan och de ungdomar som tagit sitt liv i Sverige för att undvika utvisning. Foto: Ulrika Vallgårda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer