Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar advokaten Marko Tuhkanen om hur hans klient blev attackerad med yxa. Foto: Anna Wallbrandt, SVT/Arkiv, SVT

Den åtalades ord i rätten om dråpet i Gällivare: ”De ville döda mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalas för dråp på vandrarhemmet i Gällivare håller med åklagaren om vad som har hänt – men han nekar brott och hävdar nödvärn.

– Det gick så snabbt. Jag visste att de menade allvar, att de ville döda mig, säger han i rättssalen.

I förundersökningen finns det bilder från ett blodigt vandrarhem.

Den åtalade mannen utsattes själv för misshandel innan dråpet och under rättegången är han både gärningsman och offer.

Skyddade sig mot yxslag

Under torsdagen berättar han hur två personer bröt upp dörren där han befann sig.

– Jag ser bara två maskerade personer med mörka kläder och direkt får jag yxan mot ansiktet. Då fattar jag att dom här vill döda mig. Som en reflex tar jag upp mina händer för skydd, säger han.

”Tar fram kniven och viftar”

Sedan följer en brottningsmatch och en granne kommer in för att avbryta. Den dråpåtalade tar sig då upp på fötter och in i rummet mittemot.

– Jag håller igen dörren med allt jag kan men de får upp den. I sista millisekund tar jag fram kniven och viftar med samma hand som jag har blivit huggen i, säger han i rättssalen.

Yxan har inte hittats

Den nu avlidne mannen och hans kompanjon ska ha använt sig av en yxa och en kofot vid misshandeln. Någon yxa har inte hittats, däremot har ett eggskydd tagits i beslag i samband med händelsen. 

– Han har saknat handlingsalternativ. Alternativet hade varit att bli huggen med yxa några gånger till, säger försvararen i rätten.

I klippet berättar advokaten Marko Tuhkanen om hur hans klient blev attackerad med yxa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.