Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Haparandas kommunalråd, Sven Tornberg (C), uppmanar Haparandaborna att avstå från onödiga resor till Finland. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Den finska gränsen kan stängas igen – oro i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) uppmanar Haparandaborna att avstå från att åka på nöjes- och shoppingresor till Finland.

– Om vi alla avstår från onödiga resor så kanske vi får ha gränsen öppen, säger han.

Den finska regeringen kommer att fatta beslut om nya restriktioner på onsdag eller torsdag i veckan och bland förslagen finns att stänga gränsen och att kräva obligatoriska covidtester för de som vill komma in i landet.

Bara arbetsresor

En av förklaringarna till den finska oron är den snabba ökningen av covidsmittade i Haparanda, men även de muterade varianterna på viruset finns med i diskussionen.

Dert är därför som Haparanda och Torneås politiska ledningar gjort gemensam sak och uppmanar nu sina medborgare att avstå från onödiga resor över gränsen.

– Låt oss begränsa resorna på frivillig väg och avstå från onödiga resor. Den enda nödvändiga resan just nu är en arbetsresa, säger Sven Tornberg.

”Vi har inte skött oss”

Han är orolig, både över planerna på att stänga gränsen och den snabba smittspridningen i Haparanda.

– Vi har väldigt många smittade fall här i kommunen. Vi har haft tre veckor i rad med ökningar och det är helt enkelt så att vi i Haparanda inte har skött oss under jul-och nyårshelgen.

Men ni har skött er tidigare?

– Ja, det har vi gjort, men jag tror att en kombination av diskussionen om vaccin och en ganska stor tristess och ledsamhet över den situation som är gör att man kanske har slappnat av och inte hållit avstånden som man gjorde tidigare.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet